Sådan skaber du det perfekte værksted med disse 5 tips

Hvis du nyder at være i værkstedet, så ved du at det handler om både udstyr, omgivelser og atmosfære. I et godt værksted skal tingene allerhelst være lige ved hånden, således at man lettest muligt kan komme i gang med sine kreative ideer. Jo mere usammenhængende værkstedet er, jo mere vil man være forhindret og stækket i egen udfoldelse.

Et stigende antal danskere elsker et godt gør-det-selv projekt i værkstedet. Det giver en helt særlig ro og sjælefred at have noget mellem hænderne. Tit kan det føles endnu mere deprimerende og demotiverende at tage hjem efter en lang dag på arbejde - og straks sætte sig ned foran fjernsynet. Man får en følelse af inaktivitet, og at livet er gået i stå.

Ved at arbejde i et værksted, føler man derimod, at man er produktiv og får skabt noget - samtidig med at man slapper af. At stå i et værksted har derfor den perfekte blanding af at koble af og være på. Det har stor værdi for den enkelte, hvilket er en af årsagerne til, at det er blevet så udbredt de seneste år.

Hvis du er en af dem, har du sikkert overvejet, hvordan du kan optimere dit værksted bedst muligt. På denne måde vil du få et bedre sted, hvor du kan koble af, samtidig med at du kan dyrke dine praktiske og kreative evner. Der er en lang række ting, du kan gøre, som straks vil forbedre dit værksted betydeligt. Vi kommer her ind på nogle af de aspekter, som er værd at overveje, og som vil skabe gode resultater for dig.

Gode råd til at forbedre dit værksted

Installer et varmeanlæg eller anskaf en transportabel radiator

Det er ikke en hemmelighed, at mange værksteder befinder sig i en garage eller en kælder. Som sådan er lokalet fungerende som en slags satellit. Det er der mange fordele ved, da man dermed lettere kan koble af, i og med at selve lokalet i bogstavelig forstand er afkoblet. Det giver dog også nogle praktiske udfordringer.

Et af dem er varmen, da f.eks. en kælder eller en garage ikke er nær så varmt som resten af hjemmet. Hvis du gerne vil nyde dine hobbyer i vintermånederne, er du dermed nødsaget til at få installeret en form for varme i værkstedet. Det kan gøres på flere måder, men det vil uanset hvad have en stor og positiv indflydelse på din lyst til at befinde dig derude i længere perioder.

Anskaffelse af værktøj i god kvalitet

Denne del siger næsten sig selv, men den er også så central, at den utvivlsomt må nævnes. Jo bedre værktøjet er, jo nemmere kan du udfolde dig i dit værksted. Mange gange så har vi vænnet os til vores gamle værktøj og bemærker på den måde slet ikke, at det er ved at være slidt. Det har en negativ effekt på effektiviteten.

Udover det, har det også en negativ effekt på morskaben, da der vil være langt mere friktion og modstand på, når du arbejder. Dette kan skabe frustration, hvilket kan være aldeles demotiverende. Det er en skam, hvis det er dårligt værktøj, der skal medføre, at du ikke formår at nyde din hobby. Så for at holde interessen og lysten ved lige over længere tid, er det en god idé at give dig de bedste forudsætninger med selve værktøjet.

Indret en ordentlig belysning

Netop fordi et værksted typisk befinder sig i en kælder eller en garage, så er det også typisk et mørkt rum. Mange begår den fejl, at de blot installerer en billig kontorlampe og dernæst straks går i gang med arbejdet. En dårlig belysning har dog en lang række negative effekter på dit arbejde i værkstedet. Hvis du f.eks. kun har én lyskilde, vil den kaste lange skygger. Hvis du er ved at skære eller save i noget, kan disse skygger blokere for dit udsyn.

Det kan i værste fald være farligt for fingrene, men det kan også medføre, at det endelige produkt, du arbejder på, bliver mindre godt. Hvis du derimod sørger for at købe nogle gode lamper til værkstedet, vil du få langt lettere ved at udvikle de ting, du gerne vil. At arbejde i dårlig belysning i længere tid kan også give dig trætte øjne, hvilket ligeledes har en negativ effekt på det endelige udfald.

Desuden så vil en utilstrækkelig belysning i værkstedet medføre, at du lettere bliver træt og uoplagt derinde. Der er derfor kun gode grunde til at sørge for, at belysningen fungerer, som den skal. Du vil på denne måde kunne udfolde dig meget bedre og også være i bedre humør, mens du gør det.

Køb en radio

Når du arbejder på værkstedet, er det tit alene. Det kan være hele formålet, da det er rart ikke altid at være social, samt at du bedre kan koble af på denne måde. Det kan dog føles underligt med den totale stilhed, mens man arbejder, hvis man ikke er vant til det. I dette tilfælde er det en god idé at købe en radio, så man kan høre forskellige programmer eller musik, mens man arbejder.

Her kan du også bruge din smartphone til at høre podcasts, hvis du ikke ønsker at installere en fysisk radio. Noget lyd i rummet kan lette stemningen betragteligt, så du får en god stund, selvom du er på egen hånd. Det gør faktisk en langt større forskel, end man umiddelbart skulle tro.

Sørg for et godt indeklima

Hvis du skal befinde dig i lokalet i længere perioder, er det essentielt at indeklimaet er godt at befinde sig i. Det er både godt for humøret og energien, men også for den generelle sundhed. I et værksted arbejder man ofte med ting som støver på forskellige måder. Derfor kan det over tid blive et lokale, som bliver usundt for lungerne at befinde sig i. Det modvirker du ved at lufte ordentligt ud.

Måske dette kan være svært, hvis det er i et kælderrum uden vinduer, men det er i hvert fald muligt, hvis du befinder dig i en garage eller andre steder. Om ikke andet, så kan du altid sørge for at holde stedet ordentligt rent, hvilket er en stor forudsætning for indeklimaet. Husk dermed at støvsuge og vaske gulvet en gang imellem, så du ikke unødigt går rundt i støv, savsmuld eller andet.

Den måde vi behandler vores krop på, vil gavne os senere hen i livet. Det er derfor vigtigt, at vi ikke glemmer dette aspekt. Lange ophold i lokaler med støv og andre stoffer i rummet, kan medføre skade på kroppen, såsom lungerne. Der er kun gode grunde til at undgå dette, og midlet hertil er forholdsvist simpelt, så længe man sørger for en let rengøring en gang imellem. Din krop vil takke dig for det, og du vil også mærke en større grad af energi bagefter.

Menu
Top